Lichtreclame op of bij een bedrijfspand moet worden getoetst door de Welstandscommissie van de betreffende gemeente in veel gevallen. De geplande uiting wordt dan getoetst of het past in straatbeeld en omgeving. Of de reclame ook als nuttig en zinvol wordt gezien en voor de passant iets toevoegt. Voor monumentale panden gelden nog strengere regels. Al met al zorgt dit voor een redelijk evenwichtig straatbeeld. Heel duidelijk zichtbaar is dat, als je het vergelijkt met Belgie of vele andere landen in de wereld, waar dit reclamebeleid op een andere manier of zelfs niet geldt.
Soms zie ik ook in Nederland lichtreclames, waarbij ik me afvraag, wat het doel is geweest. Organisaties als Platform Lichthinder kijken zelfs kritisch naar o.a. lichtreclames, om te streven naar minder licht om diverse redenen.
Onlangs reed ik op de A50 in de buurt van Veghel en zag daar een hele verlichte gevel, door middel van LED. Ik had deze gevel van Agrifirm al vaker gezien en bedacht me dan steeds , wat al die verlichting moest voorstellen. Een paar partijen hadden wellicht hier het nut van ingezien, zoals de bedenker, de leverancier van de verlichting en het installatiebedrijf? Maar wie heeft hier nu verder iets aan?
Eenmaal terug op kantoor, ging ik eens kijken wat hier achter zat en kwam dit artikel tegen. Tja,………………… Kunst!?
